Afscheidsfeest

Enige tijd geleden werd ik gebeld door de dochter van een bijna 100-jarige dame. Moeder woonde zelfstandig, maar het vooruitzicht van een woonzorgcentrum zag ze niet zitten en ze wilde euthanasie. Ze vond het mooi geweest.
Dat is de reden waarom de dochters contact met mij opnamen. De beide dochters wilden de uitvaart alvast bespreken.
Moeder wilde een kleinschalige uitvaart, met alleen de naaste familie. Ondanks de hoge leeftijd, had deze dame nog een groot netwerk van vrienden en kennissen. Ze wilden iedereen de gelegenheid geven om afscheid te nemen en te condoleren. Maar wel graag met lekkere hapjes, een drankje en ook bier en wijn. Het liefste overdag zodat alleen de naaste familie haar aansluitend in kleine kring naar het crematorium konden brengen.

Twee weken later was het zover, ik werd gebeld door Elly. Moeder was overleden, ze lag netjes aangekleed in bed toen ik kwam. Een keurige dame. Samen met Elly en haar zus Linda hebben we alleen nog haar haar netjes geföhnd en wat make-up gebruikt. Samen hebben we moeder in haar zelf uitgekozen uitvaartkist gelegd en naar de rouwauto gebracht.
Elly en Linda hebben samen voorgelopen terwijl ik de rouwauto reed.

De condoleance en de uitvaart waren precies zoals we hadden gehoopt. Heel informeel, er waren veel gasten. Iedereen had voldoende te eten en te drinken en er werd ook behoorlijk gelachen en mooie herinneringen gedeeld.
Na ongeveer 1 1/2 uur hebben we moeder met alleen de naaste familie naar het crematorium gebracht. In de familiekamer van het crematorium hebben we geproost met prosecco. We hebben een muziekvideo met foto’s gekeken die ik voor de familie had gemaakt. We hebben geen spreekmomenten gedaan, maar het was helemaal prima.

 
 

Almere Bruist artikelen

Hieronder vind je alle artikelen van Joyce van Helden die in verkorte vorm in “Almere Bruist” zijn verschenen.