Crematorium Hilversum en Begraafplaats Zuiderhof

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat het afscheid in kleine kring wordt gehouden. Crematorium Hilversum en Begraafplaats Zuiderhof, gelegen aan de Kolhornseweg, hebben een prachtig Grand Café met een betoverend mooi uitzicht over de heide. Elk jaargetijde heeft zijn charme; in het najaar wanneer de heide in bloei staat, maar ook in het voorjaar met de gele bremstruiken. De koeien die voorbij lopen en mensen die hun honden uitlaten dragen bij aan het gevoel dat het leven doorgaat terwijl we even stilstaan bij de overledene in De Einder. Het café is niet al te groot, en als je op zoek bent naar een locatie waar je op informele en intieme wijze bij elkaar kunt komen om je geliefde te herdenken, dan is dit een prachtige plek. Je kunt ervoor kiezen om de stoelen rondom de kist te plaatsen voor een soort kringgesprek, maar je kunt de tafels en stoelen ook in café-opstelling laten staan. Ongeveer 30 mensen kunnen op deze manier tegelijkertijd plaatsnemen.

 
Over het algemeen is de meest intieme familie als eerste aanwezig, de overige gasten druppelen binnen en krijgen een drankje. Als iedereen aanwezig is en een drankje heeft, nemen we plaats aan een tafeltje of op een stoel rondom de kist. We luisteren naar de favoriete muziek van de overledene en misschien kijken we ook naar foto’s. Op zorgvuldige wijze hebben we met een draaiboek de muziek en de sprekers uitgekozen. Maar het kan ook anders, wellicht hebben we niets gepland en laten we het over aan hoe we ons voelen op dat moment. Dat kan juist heel mooi zijn, lekker informeel en zonder stress. Via Spotify hebben we een lijst met uitvaartmuziek gemaakt die op de achtergrond al te horen is bij binnenkomst, en de foto’s worden één voor één op het beeldscherm getoond.
 
Met een lach en een traan delen we herinneringen. Ik zorg dat ik niet al te veel opval als begrafenisondernemer, zodat ik bijna deel uitmaak van de groep. Misschien stel ik wel wat vragen om de gesprekken op gang te krijgen. We laten het over aan het moment. Na de ceremonie (of het meer formele gedeelte) is er de koffiekamer. Aangezien onze ruimte ook voor de koffiekamer wordt gebruikt, kunnen jullie ervoor kiezen om de kist naar het crematorium te begeleiden. Maar wellicht is de overledene er ook gewoon bij als jullie proosten op het leven.
 

Naast het Grand Café ‘De Einder’ is er vanzelfsprekend ook een aula die alle faciliteiten biedt. Ontworpen door de bekende Nederlandse bouwmeester Willem Dudok, bekend om zijn strak vormgegeven architectuur. Maximaal 150 mensen kunnen tegelijk in de aula zitten en staan. Na de afscheidsbijeenkomst kunnen jullie als familie, bijvoorbeeld door een erehaag van belangstellenden, de overledene zelf naar het crematiegebouw begeleiden. De gasten lopen dan door naar Grand Café de Einder, waar maximaal 80 gasten tegelijk kunnen zitten en staan. In de zomer kunnen de gasten ook buiten aan de statafels plaatsnemen. Dat geeft een mooie informele sfeer, en op deze manier kunnen er ook meer mensen tegelijk samenkomen na de uitvaart.

 

Het adres van Crematorium en Begraafplaats Zuiderhof is Kolhornseweg 13, 1213 RS Hilversum

 

 

 

 

* Foto’s zijn geplaatst met toestemming van de opdrachtgever.
Mocht u zich herkennen op een van de foto’s en dat niet willen, laat het mij weten dan verwijder ik de foto direct.