Crematorium Cremaere, Almere

Als je via de Grote Vaartweg in Almere aan komt rijden, verwacht je niet dat hier een heel leuk en kleinschalig crematorium is gelegen. Cremaere Almere is uitermate geschikt voor kleine groepen mensen tot ongeveer 25 personen. Cremaere behoort tot de goedkoopste en meest duurzame crematoria van Nederland. Er is een gezellige huiskamer waar de uitvaartkist kan staan. Gasten komen binnen, kunnen iets drinken en op informele wijze nemen we plaats rond de kist. Ik kan jullie welkom heten. Dat geeft een plechtig tintje, ondanks dat de uitvaart wellicht heel natuurlijk en informeel verloopt. We luisteren naar muziek, misschien stel ik wel wat vragen. Dat kan ik namelijk heel goed, al zeg ik het zelf. Zelfs als je helemaal niets geregeld hebt in de vorm van een draaiboek, ontstaan op deze manier vaak hele mooie verhalen over de overledene. Ongedwongen en zonder verplichtingen. Na de uitvaart kun je de kist naar de 100% elektrische oven begeleiden. Dan loop je door de tuin mee naar de crematieruimte. Sommige mensen vinden het ook fijn om mee naar binnen te gaan om iemand het laatste stukje te begeleiden. Dat is prima, jij bepaalt zelf wat je wel en niet wilt doen. Na de crematie is er ruimte voor de nazit. Bij mooi weer kun je dat ook in de tuin doen.

Zoals ik eerder al schreef, verwacht je niet dat op deze plek in Almere een klein en groen crematorium is gelegen. Er is een mooie groene tuin en het ligt aan het water; de Vaart. De foto’s onderaan deze pagina spreken voor zich. Op één van de foto’s zie je dat de uitvaartkist buiten staat.

Het was mooi weer, er waren mensen van ver al vroeg aanwezig. We hebben hun een drankje in de tuin aangeboden. Toen de andere gasten langzaam binnendruppelden, zat eigenlijk iedereen inmiddels al in de tuin. Ik had een losse speakerbox meegenomen voor muziek, dus we besloten om in de tuin te blijven en de kist in ons midden te zetten. Daar hebben we op informele wijze mooie herinneringen met elkaar gedeeld en naar muziek geluisterd. Zo kan het ook gaan, misschien wel juist als er geen strak draaiboek is.

Neem contact op met Joyce van Helden voor het verzorgen van een uitvaart in Crematorium Cremaere:

 

Lees ook meer over de mogelijkheden van een technische crematie.

 

Het adres van Cremaere is Damsluisweg 29, 1332 EA Almere