Uitvaartondernemer nodig? Geen haast. We doen het gewoon rustig aan.
Enige tijd geleden werd ik gebeld door een dame uit Almere Stad. Zij vertelt dat haar man in de ochtend is overleden en dat ze graag wil dat ik haar kom helpen. Meestal word ik direct gebeld nadat iemand is overleden en de schouwarts is geweest. Ik ben dan ook gewend om snel te schakelen. Inmiddels was het halverwege de middag en was ik dus wel enigszins nieuwsgierig naar haar verhaal.
Ik stel de dame een aantal vragen om haar goed te kunnen helpen: “Hoe laat zal ik bij u zijn? Wilt u dat ik uw echtgenoot overbreng naar het uitvaartcentrum in Almere of mag hij nog even thuis blijven?”. Meneer mag overgebracht worden naar het uitvaartcentrum in Almere Kruidenwijk.
Ik vraag haar vervolgens of ik met een uitvaartkist moet komen of met een brancard.
Deze vraag stel ik bewust omdat de meeste mensen denken: “Iemand is overleden en dus komt de uitvaartondernemer met een doodskist”. Maar dat is niet zo. Als ik niet weet in wat voor kist een overleden persoon komt te liggen, kom ik in eerste instantie met een brancard. Maar het ziet er heel anders uit of iemand wordt overgebracht op een brancard in een busje of in een kist met een rouwauto. Door deze vraag te stellen weet je van tevoren wat je kan verwachten als ik kom.
Mevrouw wil graag dat meneer thuis wordt afgelegd. Ze wil graag mee helpen met het wassen en aankleden van haar echtgenoot. Daarna leggen wij hem samen in zijn uitvaartkist en mag ik hem overbrengen naar Uitvaartcentrum Almere. Ze heeft geen voorkeur voor de uitvaartkist, dus ik neem gewoon een mooie standaard uitvaartkist mee. Een lichte kleur, met ongebleekt katoen aan de binnenkant.
Eenmaal aangekomen op het huisadres waar meneer is overleden, ontmoet ik de weduwe. Zij vertelt mij dat de huisarts vanochtend heeft vastgesteld dat meneer is overleden. Zij heeft ook de papieren gekregen die daarbij horen. Die gebruik ik om de aangifte van overlijden mee te verzorgen.
De huisarts adviseerde haar om niet meteen de begrafenisondernemer te bellen. “Waarom zou je dat doen?” zei hij. “Meneer is nu toch al overleden, dus het heeft helemaal geen vliegende haast. Neem maar gewoon even de tijd om bij hem te zijn en als je zover bent, dan bel je de uitvaartverzorger. Nadat je de uitvaartondernemer hebt gebeld, word je daarna de hele week geleefd”. zegt hij. ‘Dus pak gewoon even de rust.’
Ze vertelt me trouwens ook, dat als zij die rust niet had genomen dat ze dan meteen het telefoonnummer op de verzekeringspolis had gebeld. Maar omdat de buren goede ervaringen met mij hadden voelde dit vertrouwd voor mevrouw en belde ze mij.
Ik heb voor deze familie een hele mooie uitvaart mogen verzorgen. Sinds die tijd neem ik het advies van deze huisarts over. Geen haast. We doen gewoon rustig aan. We hebben ook tijd genoeg. Natuurlijk ligt het wel een beetje aan de omstandigheden. Dat begrijp ik ook. Aan het weer wellicht, is het warm buiten, is het warm op de plek waar iemand is overleden? Dan gaat het niet goed op deze manier. Maar natuurlijk kan je dan ook samen overleggen en een oplossing zoeken. Ik ben ook wel eens bij een familie gekomen om eerst alleen de koelplaat aan te brengen en later op de dag terug te komen om alles te regelen wat gaat komen. Zodat ze toch even de rust konden pakken die zij nodig hadden.